Quantcast

Stiri

Alegerea pompelor de Circulatie

Alegerea pompelor de Circulatie

Pompa Wilo

Avand in vedere gama foarte diferita de tipuri si modele de pompe de circulatie si lung in calcul particularitatile acestora se recomanda pompe cu rotor electric imersat clasa energetica A ,motor in comutatie electronica cu convertizor de frecventa cu clasa energetica cu pana la 90% economie de energie electrica fata de pompele de circulatie clasice standard.

De ce pompe de circulatie electronice

Pompele de circulatie electronice cu convertizor de frecventa de la Wilo pe langa economia de energie cu pana la 90% fata de pompele clasice ,in functie de variatia de sarcina a instalatiei in perioada de incalzire (inchiderea robinetilor termostatati) ,necesarul de caldura unde reglarea debitului si presiunii se face automat astfel pompa realizeaza economii de enegie electrica cu pana la 220%.

Exemplu de calcul :

Se considera o instalatie de incalzire cu radiatoare statice din otel cu un cazan pe combustibil solid cu circulatie fortata care are parametri functionare V=12,6mc/h si H=7mCA .

Varianta a
Varianta cu pompa de circulatie clasica tip Wilo RS25/7x180 cu turatie constanta si curbe caracteristice ale instalatiei diferite in functie de deschiderea automata a robinetelor termostatice.
Varianta b
Varianta cu pompa de circulatie electronica tip Wilo Yonos Pico 25 1-8 x180 cu turatie variabila. Rolul robinetelor termostatice ,in acest caz , este de a corecta regimul de functionare al pompei.

Contand pe corelarea punctului de functionare de catre robinetele termostatice s-a cautat reducerea sarcinii termice cu 10%.Tinand seama de variatia sarcinii instalatiei de incalzire ,unde reglarea pompei se face cu variatorul de turatie inglobat si actionat automat
Analizand cele 2 variante de pompe de circulatie alese pentru a asigura conditiile cerute se poate concluziona:
-pompa de circulatie Wilo RS 25/7x180 cu turatie fixa are puterea cea mai mare (132W/h) precum si consumul de energie cel mai ridicat E=317.59KWh (cu 220% fata de pompa electronica Wilo Yonos Pico 25 1-8x180 ).
-pompa de circulatie Wilo Yonos Pico 25 1-8x180 (consum 4-70W/h), in conditii de reducere a sarcinii de incalzire cu 10% aceasta realizeaza economii semnificative de energie electrica (functionand in acelasi interval de timp respectiv 2406h), datorita variatorului de turatie electronic incorporat care practic comuta automat pe o curba inferioara de pompare reducand astfel si consumul de energie.
Diferente de 10% din necesarul de caldura poate fi acoperit prin montaj realizat local la corpurile de incalzire (radiatoare) a robinetelor termostatice.

Cum se monteaza pompe de circulatie?

Montarea pompelor de circulatie se face direct pe conducta ,obligatoriu toate pompele se monteaza cu axul rotorului orizontal ,niciodata vertical sau oblic ,pentru evitarea deteriorari lagarelor si griparea pompei. La pompele cu rotor umed racirea si ungerea rotorului se face cu lichidul agentul termic circulat.

Reguli obligatorii de montaj electropompe de circulatie.