Quantcast

Cum se monteaza aerul conditionat

Cum se monteaza un aparat de aer conditionat



Inainte ca echipa care se ocupa de instalarea aerului conditionat sa ajunga e bine sa va familiarizati si cu aspectele care tin de instalarea unui aparat de aer conditionat. Locul unde se monteaza aerul e important atat pentru sanatatea celor care folosesc respectivul spatiu si pentru buna functionare a unitatilor de aer conditionat.

In general doar o instalatie de aer conditionat nu are puterea sa acopere camerele dintr-o locatie iar montarea pe hol este o varianta de compromis si se face greu presupunand corelarea intre corpul extern pe care un sistem il are cu un sistem de tuburi lungi, iar cu ca aceste tuburi sunt mai lungi cu atat va fi si randamentul mai mic.
Pentru instalatiile de aer conditionat montajul se va face de catre personal autorizat. In general in moment in care cumparati un sistem de aer conditionat trebuie sa va asigurati si pentru montarea acestuia. In acest mod veti avea si certitudinea ca nu vor aparea si erori majore si ca veti beneficia de garantia pe care producatorul o ofera.

Prima operatiune este stabilirea montajului celor 2 unitati ( interioara si cea externa) locul unde se monteaza unitatea interna este importanta. Prima regula vizeaza sanatatea celor care il vor utiliza, in scopul acesta se va monta in zona cu intr-o zona cu actiune neutra nu aproape de canapea, de biroul calcatorului ori de zona unde se lucreaza. Curentii de aer directionati perpendicular pe corp sau pe cap pot sa fie daunatori. De asemenea este recomandat sa nu montam unitatea interioara unde sunt sursele de caldura sau in directia razelor de soare, ori in zona in care umiditatea e mare.
A doua operatiune, este perforarea peretelui exterior pe unde vor trece tevile cu refrigerant (freon). In momentul de fata agentul de racire este ecologic R407C ,R410A sau R32 fata de vechiul refrigerant R22 . Perforarea peretelui se va face cu carote si burghie speciale pentru a nu deteriora excesiv peretele exterior.
Pregatire oentru montaj split ,se dau 4 sau 5 gauri pentru suport unitatii interioare, se introduc dibluri de fixare si se fixeaza suportul dupa care se moteaza unitatea interna split la o distanta de min 10cm de la tavan astfel se va asigura confortul termic.

Cum se monteaza unitatea exterioara


Unitatile din exterior vor fi montate pe pereti netezi si solizi dara sa fie denivelari pentru a putea fi evitate vibratiile puternice. De regula datorita inaltimi mari si pentru posibilitatea interventilor de service si mentenanta a aparatului de aer conditionat , unitatea externa se montaza sub ferestre, recomandat ca traseul de conducta frigorifica sa fie cat mai scurt posibil, astfel o sa aveti randamentul maxim al aparatului de climatizare , costuri reduse cu materialele, dispar aspectele priviind mascarea si design necorespunzator.
Montajul unitatii externe care contine compresorul, ventilatorul se va face pe console fixate cu dibluri, bine ancorate in perete, iar distanta minima a unitatii externe fata de perete este de 10cm (daca ulterior se izoleaza peretele trebuie sa inlocuiti consolele).

Realizarea traseului frigotehnic


Traseul frigotehnic este compus din 2 conducte de cupru cu diametre diferite in functie de puterea aparatului 1/4"-3/8" (9000-12000BTU) , 1/4"-1/2"(18000BTU) si 3/8"-5/8"( 24000BTU) ,tub condens flexibil , cablu electric 5x1,5mm ( legaturi intre unitatii) ,cablu 3 x1,5mm cu stecher pentru alimentarea aparatului, banda de matisat pentru protectia traseului frigorific la intemperii si raze solare UV si canal jgheab alb 60x40mm pentru mascarea conductelor (daca este cazul).

Conductele trebuie debitate la lungimea corespunzatoare iar etansarea la unitati se face prin bercuirea conductelor cu masina de bercuit (atentie conductele sa nu fie cutate sau deformate), legaturile electrice trebuiesc facute obligatoriu de personal de specialitate aceste legaturi difera de la producator la producator ,daca nu sunt facute conform specificatiilor tehnice ale aparatului se poate defecta modulele electronice ( nu face obiectul garantiei).
Pentru tubul de condens , la aparatele de aer conditionat tip split evacuarea condensului se face gravitational astfel tubul de condens trebuie montat cu o panta suficienta pentru evacuare (fara bucle ) in cazul in care nu este posibilitate de montaj gravitational se poate monta optional o pompa de condens pentru evacuarea condensului la o inaltime de pana la 3m fata de split (unitatea interna) .

Punerea in functiune a aparatului de aer conditionat


Dupa realizarea montajului (unitate interna, unitate externa ,legaturi conducte ,legaturi electrice , evacuarea condensului) , se face obligatoriu vacumarea instalatiei de aer conditionat respectiv vacumare conducte si unitate interioara ,atentie daca nu se face vacumarea instalatie nu beneficiati de garantie , randamentul aparatului scade, durata de viata a aparatului este mai mica , unitatea externa genereaza un zgomot mai mare , practic prin vacumare se elimina aerul din conducte si din unitatea interna , aerul nu are proprietati de refigerare si nu se transforma in lichid la comprimare, din contra genereaza presiuni mari ,temperaturi mari de evaporare si condensare fapt ce duce la o functionare defectuasa a instalatiei de aer conditionat.

Incarcare cu refrigerant (freon) a Aerului Conditionat


Nu necesita incarcare cu refrigerant, toate aparatele de aer conditionat vin incarcate cu refrigerant din fabrica, daca nu exista refrigerant in unitatea externa atunci acesta poate fi defect din fabricatie sau transport (este recomandabil sa returnati produsul). Completari cu refrigerant se pot face doar daca traseul frigotehnic depaseste lungimi de 7-8m si completarile de refrigerant se fac conform specificatiile producatorului.
Testul de etanseitate se face cu scule si echipamente specifice , manifoldere, baterii manometre, testere frigotehnice , pentru o siguranta a etanseitatii se poate face test cu presiune de azot .Daca aparatul a trecut testul de etanseitate se deschid robinetii de izolare de la unitatea externa , primul robinet cel de pe inalta presiune (conducta subtire) apoi cel de pe joasa presiune (conducta groasa). Astfel refrigerantul deja existent in unitatea externa va intra prin conducte la split (unitatea interioara).

Verificari si Teste Functionalitate


Ultima faza presupune teste de functionalitate electrica si verificarea parametrilor de functionare frigorifica, aceasta realizeanduse de personal de specialitate ,se verifica temperaturi de evaporare racire 2-6grd , incalzire 40-50grd in functionare presiuni de lucru mod racire 7.5-8bar R410A ,mod incalzire 23-30bar R410A, evacuarea corecta a condensului, completarea certificatului de garantie a aparatului si pentru montajul efectuat.